Assembly Bill No. 1230

CHAPTER 216

An act to amend Sections 3574 and 3577 of the Government Code,
relating to higher education labor relations.

[Approved by Governor August 9, 2003. Filed with
Secretary of State August 11, 2003.]

LEGISLATIVE COUNSELS DIGEST

AB 1230, Hancock. Higher education labor relations: presentation
of proof of support by employee organizations.

Existing law establishes the University of California, and provides for
its administration by the Regents of the University of California.
Existing law also establishes the California State University, and
provides for its administration by the Trustees of the California State
University.

Existing law, known as the Higher Education Employer-Employee
Relations Act, contains provisions relating to employer-employee
relations between the State of California and the employees of state
institutions of higher education, including the various campuses of the
University of California and the California State University, as well as
the Hastings College of the Law. The act assigns major responsibilities
for implementation to the Public Employment Relations Board. A
provision of the act provides for, among other things, the determination
of bargaining unit designations and the procedures for representation
elections.

Existing law provides that, if an employee organization’s claim of
majority support is evidenced by the support of at least 10% of the
members of the proposed unit, the board shall conduct inquiries and
investigations, or hold hearings, as it deems necessary to decide the
guestions raised by the claim. Existing law also authorizes the board to
conduct a representation election under these circumstances.

This bill would delete the provision requiring the board to conduct
inquiries and investigations, or hold hearings, and authorizing the board
to conduct a representation election, under these circumstances.

This bill would require that, if a petitioning employee organization
provides proof of support of more than 50% of the members of the
appropriate bargaining unit, and no other employee organization has
provided proof of support of at least 30% of the members of the
appropriate bargaining unit, then the employee organization providing
proof of support of more than 50% of the members is to be certified as
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the exclusive representative. The bill would provide that the existence
of a memorandum of understanding, or current certification as the
exclusive representative, is the proof of support necessary to trigger a
representatioelection to determine majority support when a request for
recognition is made by another employee organization.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 3574 of the Government Code is amended to
read:

3574. The higher education employer shall grant a request for
recognition filed pursuant to Section 3573 unless any of the following
oCCurs:

(&) The employer reasonably doubts that the employee organization
has majority support or reasonably doubts the appropriateness of the
requested unit. In that case, the employer shall notify the board, which
shall conduct a representation election or verify proof of majority
support pursuant to Section 3577 unless subdivision (c) or (d) applies.

(b) Another employee organization either files with the employer a
challenge tdhe appropriateness of the unit or submits a competing claim
of representation within 15 workdays of the posting of notice of the
written request. If the claim is evidenced by the support of at least 30
percent othe members of the proposed unit, a question of representation
shall be deemed to exist and the board shall conduct a representation
election pursuant to Section 3577. Proof of that support shall be
submitted to either the board or to a mutually agreed upon third party.

(c) There is currently in effect a lawful written memorandum of
understanding between the employer and another employee
organization recognized or certified as the exclusive representative of
any employees included in the unit described in the request for
recognition,unless the request for recognition is filed not more than 120
days and not less than 90 days prior to the expiration date of the
memorandum of understanding, provided that, if the memorandum of
understanding has been in effect for three years or more, there shall be
no restriction as to the time of filing the request. The existence of a
memorandum of understanding, or current certification as the exclusive
representative, shall be the proof of support necessary to trigger a
representation election pursuant to Section 3577 to determine majority
support when a request for recognition is made by another employee
organization.

(d) Within the previous 12 months, either another employee
organization has been lawfully recognized or certified as the exclusive
representative of any employees included in the unit described in the
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requesftor recognition, or a majority of the votes cast in a representation
election held pursuant to Section 3577 were cast for “no
representation.”

SEC. 2. Section 3577 of the Government Code is amended to read:

3577. (a) (1) (A) Upon receipt of a petition filed pursuant to
Section 3575, the board shall conduct inquiries and investigations, or
hold hearings, as it deems necessary in order to decide the questions
raised bythe petition. The determination of the board may be based upon
the evidence adduced in the inquiries, investigations, or hearings.

(B) If the board finds, on the basis of the evidence, that a question of
representation exists, or a question of representation is deemed to exist
pursuant teubdivision (a) or (b) of Section 3574, it shall, in a case where
the criteria of subparagraph (A) of paragraph (2) are not met, order that
an election shall be conducted by secret ballot placing on the ballot all
employee organizations evidencing support of at least 10 percent of the
members of an appropriate unit, and it shall certify the results of the
election on the basis of which ballot choice received a majority of the
valid votes cast. There shall be printed on the initial ballot the choice of
“no representation.”

(C) If, at any election, no choice on the ballot receives a majority of
the votes cast, a runoff election shall be conducted. The ballot for the
runoff election shall provide for a selection between the two choices
receivingthe largest and seconddastnumber of valid votes cast in the
election.

(2) (A) If the petitioning employee organization provides proof of
support of more than 50 percent of the members of the appropriate unit,
and no other employee organization has provided proof of support of at
least 30 percent of the members of the appropriate unit, the employee
organization providing the proof of support of more than 50 percent of
the appropriate unit shall be certified by the board as the exclusive
representative, ggovided in subdivision (a) of Section 3563 and, where
applicable, in Section 3579. The procedures for determining proof of
support shall be defined by regulations of the board.

(B) In the event the petitioning employee organization does not
provide proof of support of more than 50 percent of the members of the
appropriate unit, or another employee organization provides proof of
support of ateast 30 percent of the members of the appropriate unit, then
the procedures of paragraph (1) shall apply.

(C) The existence of a memorandum of understanding, or current
certification aghe exclusive representative, shall be the proof of support
necessary to trigger a representation election pursuant to this section to
determine majority support when a request for recognition is made by
another employee organization.
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(3) An employee organization shall, at its discretion, submit proof of
support for the purposes of this section either to the board or to a
mutually agreed-upon third party.

(b) No election shall be held and the petition shall be dismissed
whenever either of the following occurs:

(1) There is currently in effect a memorandum of understanding
betweerthe employer and another employee organization recognized or
certified aghe exclusive representative of any employees included in the
unit described in the petition, unless the petition is filed not more than
120 days and not less than 90 days prior to the expiration date of that
memorandum. If the memorandum has been in effect for three years or
more, there shall be no restriction as to time of filing the petition.

(2) Within the previous 12 months, either an employee organization
other than the petitioner has been lawfully recognized or certified as the
exclusive representative of any employeetuded in the unit described
in the petition, or a majority of the votes cast in a representation election
held pursuant to subdivision (a) were cast for “no representation.”
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